Πως και πότε δίνουμε στο παιδί στέρεες τροφές? (απογαλακτισμός)

Η εισαγωγή των στερεών τροφίμων μπορεί να αρχίσει μετά τον 5° ή 6° μήνα ζωής ενώ συνεχίζεται ο θηλασμός ή τεχνητή γαλουχία σε ορισμένα γεύματα, κάθε μέρα.

Μία βασική αρχή για το πρώτο διάστημα κατά το οποίο εισάγεται μια νέα στερεά ή ημιστερεά τροφή στη διατροφή του βρέφους είναι ότι πρέπει να δίνεται σε μικρές ποσότητες,οι οποίες αυξάνονται καθημερινά. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί το παιδί προσαρμόζεται στην καινούργια γεύση και ελέγχεται η αντίδρασή του στις νέες τροφές για πιθανή αλλεργία.

Είναι καλύτερα να δίνετε στο παιδί να δοκιμάζει τα νέα τρόφιμα το πρωί, διότι η διάθεση του είναι καλύτερη.

Όταν δίνουμε στο παιδί μια νέα τροφή παρακολουθούμε μήπως τυχόν του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αν παρατηρήσουμε κάποια δυσανεξία, δεν ξαναδίνουμε την τροφή αυτή για κάποιο διάστημα και την ξαναδοκιμάζουμε αργότερα. Στην αρχή εισάγεται η στερεά τροφή σε ημίρρευστη μορφή.

Η πρώτη στερεά τροφή που συνήθως τρώει το βρέφος είναι οι κρέμες από ρυζάλευρο αραιωμένο με γάλα. Στην αρχή είναι πολύ αραιωμένο και στη συνέχεια γίνεται πυκνότερο. Δεν είναι σωστό να προστίθεται η κρέμα ή μπισκότα στο μπιμπερό.

  • Η καινούρια τροφή προσφέρεται στο βρέφος συνήθως στην αρχή του γεύματος χωρίς να βλέπει άλλο φαγητό.
  • Αν είναι πολύ πεινασμένο δίνουμε λίγο γάλα πρώτα.
  • Επιτρέψετε στο παιδί σας να εξετάσειτο καινούριο φαγητό  μετα χέρια του.
  • Αφήσετε τη νόρεξη του παιδιού σας να  σας οδηγήσει. Μπορεί να μη δοκιμάσει το καινούριο φαγητό, αν δεν είναι πεινασμένο.
  • Αν το βρέφος είναι εκνευρισμένο μπορεί να μη δεχτείτο καινούριο φαγητό.
  • Σε κανένα φαγητό του βρέφους δεν πρέπει να προσθέτετε αλάτι ή ζάχαρη.
  • Μην πιέζετε το βρέφος να δοκιμάσει,αν δεν θέλει. Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά μετά από λίγες ημέρες.