Που οφείλεται και πως γίνεται η διάγνωσης της Φυματίωσης

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βακιλος του Koch είναι το βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση και εξαπλώνεται με μικροσκοπικά σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα όταν κάποιος με ενεργό μορφή της νόσου βήχει, μιλάει, γελάει, τραγουδάει ή φτερνίζεται.

Είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσετε φυματίωση από ένα μέλος της οικογένειας ή της εργασίας σας. Σπάνια, μια έγκυος γυναίκα με ενεργό φυματίωση μπορεί να μεταδώσει τα βακτήρια στο έμβρυο.

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο διαγνωστικό εργαλείο για τη φυματίωση είναι μια απλή δερματική δοκιμασία, η δοκιμασία Mantoux (μαντού).

Για τη δοκιμασία Mantoux, μια μικρή ποσότητα της ουσίας που ονομάζεται φυματίνη ενίεται στο δέρμα του πήχη. Μέσα σε 48 έως 72 ώρες θα πρέπει να ελέγθει το χέρι για μια τοπική αντίδραση στο υλικό της ένεσης. Ανάλογα με την ανταπόκριση η δοκιμή είναι θετική ή αρνητική. Μια θετική απάντηση χαρακτηρίζεται από σκληρό και πρησμένο δέρμα στο σημείο της ένεσης και τις περισσότερες φορές είναι ένδειξη φυματίωσης.

Η δοκιμασία Mantoux δεν είναι τέλεια, είναι δυνατόν να έχουμε είτε ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά τεστ. Ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι το τεστ είναι θετικό ενώ δεν έχετε φυματίωση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αν είστε μολυσμένοι με άλλο μυκοβακτηρίδιο εκτός από αυτό που προκαλεί τη φυματίωση ή εάν έχετε εμβολιαστεί το εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης που χρησιμοποιείται ευρέως σε χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης φυματίωσης.

Αν τα αποτελέσματα του ελέγχου της φυματίωσης είναι θετικά, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις, για να προσδιοριστεί περαιτέρω η επέκταση της νόσου.

Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφία θώρακα.
  • Εξετάσεις πτυέλων για την εύρεση του βακίλου

Κι αν η δοκιμασία είναι αρνητική;

Έχοντας μικρή ή καθόλου αντίδραση στη δοκιμασία Mantoux συνήθως σημαίνει ότι δεν είστε μολυσμένοι από φυματίωση αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να υπάρχει φυματίωση, παρά τα αρνητικά τεστ.