Βήμα -βήμα το πρώτο μπάνιο του μωρού σας .

baby_under_the_towel_201851

Η πρώτη επαφή του βρέφος με το νερό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, καθώς η επιδερμίδα του χρειάζεται ακόμα χρόνο για να προσαρμοστεί στις αλλαγές.

Τα πρώτα μπανάκια του μωρού σίγουρα προκαλούν άγχος στους νέους γονείς. Θα μάθετε πώς να κρατάτε σωστά και με σιγουριά το μωρό σας και θα ανυπομονείτε να έρθει η ώρα αυτή.

Τα πλατσουρίσματα στο ζεστό νερό είναι για τα μωρά μια από τις πρώτες απολαύσεις που βιώνουν. Με το μπάνιο χαλαρώνουν και ηρεμούνε.

Τι πρέπει να ελέγξετε πριν το μπάνιο:

- Σωστή θερμοκρασία του νερού. Βάλτε λίγο νερό στο μπανάκι  ελέγξτε τη θερμοκρασία του βουτώντας τον αγκώνα σας. Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό. Αν έχετε θερμόμετρο μπάνιου, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι γύρω στους 29°C.

- Σωστή θερμοκρασία δωματίου. Είναι σημαντικό η θερμοκρασία δωματίου να κυμαίνεται στους 25°C  για να μην κρυώνει το μωρό ούτε πριν ούτε μετά το μπάνιο του.

- Προσοχή στο δέρμα του. Ειδικά για το ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα του δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σαπούνι ή παιδικό καλλυντικό. Προτιμήστε ένα ειδικό βρεφικό σαμπουάν ή αφρόλουτρο κατάλληλο και για νεογέννητα που είναι υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο.

Οδηγίες:
- Πρώτα γδύστε το με απαλές κινήσεις και βγάλτε του την πάνα.
- Ρίξτε λίγο αφρόλουτρο ειδικό για νεογέννητα στο μπανάκι του και ανακατέψτε το νερό. Κρατήστε το πάνω από το μπανάκι, τυλιγμένο αρκετά σφιχτά σε μια πετσέτα, με το κεφαλάκι του στην παλάμη σας.

Λούστε τα μαλλιά του προσεκτικά με το άλλο σας χέρι χρησιμοποιώντας λίγο σαμπουάν ειδικό για μωρά και νεογέννητα. Ξεβγάλτε με ζεστό νερό και στεγνώστε τα μαλλάκια του πριν βγάλετε την πετσέτα.

- Σειρά έχει το κορμάκι του. Βάλτε το μωρό στο μπανάκι κρατώντας το λαιμό και τους ώμους με το ένα χέρι. Με το άλλο χέρι κρατήστε τον ποπό του.Πλύντε το με το ένα χέρι σας ενώ θα κρατάτε με το άλλο το λαιμό και τους ώμους του.

Βγάλτε το μωρό από το μπανάκι με τα δυο σας χέρια -γιατί θα γλιστράει- και τυλίξτε το στην πετσέτα.
Σημειώστε ότι καλό θα είναι μέχρι να πέσει και να κλείσει ο αφαλός να μη βάζετε το μωρό στο μπανάκι για να μη μουλιάσει αυτή η περιοχή. Καλύτερα να το κρατήσετε μπρούμυτα με το ένα σας χέρι και με το άλλο να το πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Φροντίστε να στεγνώσετε καλά τον αφαλό.

- Στεγνώστε το καλά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από το λαιμό του και στις ζάρες κάτω από τα χέρια και γύρω από τα γεννητικά όργανα, γιατί εκεί μαζεύεται υγρασία.

Καθαρίστε τα μάτια του (από μέσα προς τα έξω) με ένα κομματάκι βαμβάκι βουτηγμένο σε βρασμένο χλιαρό νερό. Χρησιμοποιήστε καινούργιο βαμβάκι για κάθε μάτι και προσέξτε να μην μπουν ίνες σε αυτό.